A Burkolás menete

Burkolás

Manapság a járólapokat, csempéket jó minőségű ragasztó habarcsba rakjuk. Ez célszerű, praktikus megoldás, mert a por alapú ragasztóhoz csak vizet kell hozzáadnunk és kezdhető a burkolás. Természetesen a burkolandó felület előkészítése az egyik legfontosabb munkafolyamat.

Ha az aljzat nincs síkban, hullámos, gödrös, a burkolatot nem szabad lerakni rá. Ilyen esetekben először a felületet portalanítsuk, kenjük át tapadó híddal és 1-2 rétegben önterülős padloponnal öntsük ki. Az így kapott egyenes felületre száradás után már nyugodtan burkolhatunk.
Ha az aljzat sima és egyenletes, akkor is portalanítsuk a burkolás előtt. A csemperagasztót a burkolólap anyagösszetételének, fizikai tulajdonságainak és a felhasználási terület figyelembevételével válasszuk ki.

Ha kültéren burkolunk, akkor a burkolatnak és a ragasztónak is fagyállónak kell lennie. Mindig olvassuk el a felhasználási útmutatókat, amit a csemperagasztó csomagolásán találunk meg. Az útmutatóban leírtakat mindig tartsuk be. A burkolás elkezdése előtt fontos a lapkiosztás megtervezése illetve kirajzolása. Aljzatburkolásnál és oldalfalak burkolásánál törekedjünk, hogy a széleknél egyforma szélességű burkolat kerüljön. Ezen kívül fontos a díszcsíkok, bordűrök pontos helyének meghatározása esztétikai szempontból.



Azokban a helységekben (pl. fürdő) ahol burkolat kerül az oldalfalra és az aljzatra is, először az oldalfallal kezdjük a burkolást. Így elkerülhető hogy a járólapok megsérüljenek és a munka közben szennyeződésnek legyenek kitéve. Mikor elkészültünk az oldalfalak burkolásával, de még nincs kifúgázva, kezdhetjük a járólap lerakását a fent említett szabályok betartásával.

A burkolás befejezése után hagyjunk időt a száradásra ez kb. 1-3 nap. Száradást követően elkezdhetjük a fúgázást. Első teendőnk a fúgakeresztek kiszedése (ha használtunk) majd a fúgák és a lapok tisztítása. A már bekevert fúgázó anyagot gumis glettvas segítségével hordjuk fel a már leburkolt felületre és a fúgaréseket töltsük ki tömören.  A fúgák kitöltése után a teljes felületet mossuk át az erre alkalmas eszközzel pl. szivacsos glettvas. A mosás közben nagy figyelmet szenteljük a fúgákra, nehogy kimossuk belőle a fúgaanyagot, mert ez által nem lesz a fuga szélesség egyforma. Mosás követően száraz ronggyal törüljük át a felületet.

A KERÁMIALAPOK AZ ALÁBBI TÍPUSOKBA SOROLHATÓK:

Mázas vagy máz nélküli lapok:
A mázas burkolólapok felületén egy vékony rétegű színes mázréteg van.
A máz nélküli lapok teljes vastagságukban homogének és nincs rajtuk minta.
Porózus vagy tömör biszkvit:
A biszkvit burkolólapok lényege a kerámia test tömör vagy egymáshoz különbözőképpen kapcsolódó pórusok jellemezhetik.
Szárazon, vagy nedvesen sajtoltak:
A szárazon sajtolt lapokat por alakú keverékből készítik.
Nedvesen sajtolt kerámiaburkoló lapokat pedig nedves, pépszerű keverékből készítik.